Čeština (Česká republika)English (United Kingdom)

PEC TANDOOR

Pec Tandoor

V naši restauraci tradičně používáme již od roku 1978 k vaření některých pokrmů pec Tandoor.

Tandoor je válcovitá hliněná pec používaná při vaření a pečení. Tandoor se používá pro vaření v Ázerbajdžánu, Indii, Turecku, Íránu, Arménii, Gruzii, Pákistánu a Uzbekistánu, Afgánistánu, na Balkáně a Blízkém Východě a Střední Asii, stejně jako v Barmě a Bangladéši.

Palivo pro pec Tandoor bylo tradičně vyráběné dřevěné uhlí nebo dřevo (bylo používáno desítky let i v naší restauraci), dnes se však používá spíše plyn nebo elektřina. Teploty v tandooru se mohou přiblížit 480 stupňů Celsia a obvykle jsou pece tandoor schopny udržovat dlouhou dobu vysokou teplotu pečení.

Vzhled tandooru je něco mezi provizorní pecí v zemi a horizontální zděnou pecí. Tandoor se používá pro vaření určitého typu íránských, afgánistánských, pákistánských a indických jídel, jako jsou kuře tandoori, kuřecí tikka a chleba různých druhů - roti a naan.

V Indii je tandoor známý také jako Bhatti a je v současné době velmi důležitým příslušenstvím v mnoha pakistánských a indických restauracích po celém světě.

Právě připojeni - hostů: 5 
Počet zobrazení článků : 50195